Pe cine mai intereseaza istoria?

4 05 2009

Probabil ca multi ati aflat deja, la sfarsitul lunii trecute a fost avizat, de catre arhitectul sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, ridicarea unui „bloc turn” de 40 de metri (eu nu l-as numi turn, din punctul meu de vedere, ca proportii, este un „cartof”) in spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, monument istoric, construit intre anii 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand. Ca sa fiu mai exacta, cele doua cladiri vor avea un calcan comun.

stirbey

Palatul Stirbey de pe Calea Victoriei, monument istoric al Capitalei, va fi eclipsat de un bloc turn de 40 de metri, o constructie moderna ce va adaposti un hotel, locuinte si peste 5.000 mp de spatii comerciale. Conform proiectului, noua cladirea este lipita chiar de palat, iar pentru construirea ei au fost demolate pivnitele de vinuri din spatele palatului, care erau, de asemenea, monumente. Proiectul a fost aprobat de arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, in ciuda criticilor venite atat din partea arhitectilor cat si din partea societatii civile, scrie HotNews.ro

‘In forma actuala, imobilele propuse afecteaza zona de protectie a palatului deoarece sunt mult mai inalte si lipite de acesta. De asemenea, este eliminata gradina din fata si mineralizata toata zona. Pentru a fi aprobat, proiectul ar fi trebuit sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. Respectiv, cladirea propusa sa fie la inaltimea cladirilor vecine, adica 30 de metri, sa nu se lipeasca de imobilul vechi si sa nu se betoneze toata curtea din spate si cea din fata’, a declarat Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, pentru Hotnews.ro.

De asemenea, reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul au explicat ca proiectul ‘este o porcarie’. ‘Va strica aspectul Caii Victoriei. Nu este normal ca un monument de categoria A sa aiba in spate un perete imens de sticla. Regulamentul zonelor protejate spune ca arhitectura noilor constructii trebuie sa respecte caracteristicile zonei vechi si scara imobilelor de acolo’, a spus Nicusor Dan, presedintele asociatiei.

In plus, Vera Marin, urbanist si liderul Organizatiei pentru Tranzitie Urbana, spune ca acest proiect va aglomera si mai mult traficul in zona. ‘Spatiile comerciale sunt generatoare de trafic. Ori, Calea Victoriei este si asa foarte aglomerata, iar criteriul dupa care se avizeaza o constructie nu ar trebui sa fie numai faptul ca are suficiente locuri de parcare, ci si pe unde ajung masinile la destinatie si pe unde pleaca, mai ales la orele de varf’, a declarat aceasta.

Gheorghe Patrascu, cel care a avizat proiectul, spune despre acesta ca este ‘o negociere la limita acceptabilului’. Avizul arhitectului sef al Capitalei este primul pas pentru realizarea marilor dezvoltari imobiliare din oras. Urmeaza avizul de la Ministerul Culturii si aprobarea Consiliului general al municipiului Bucuresti.

Sursa: NewsChannel.ro

Eu am intrebare pentru arhitectul sef, care evident ca va ramane la stadiul de monolog: „Domnule Gheorghe Patrascu, dumneavoastra ce ati invatat in facultate?” 

 

Mai jos, va prezint discutiile ce au avut loc in cadrul OAR Bucuresti referitor la acest proiect (va invit sa dati click pentru marirea imaginii):


Imaginile sunt preluate de pe grupul yahoo Bucuresti.

 

Alte articole ce ating subiectul:
Bucureştiul, distrus pe mâna lui Oprescu – Curentul
Bloc turn peste patrimoniu – Adevarul
Distrugeri la Palatul Stirbei – Romulus Cristea

Palatul Stirbei, in grea suferinta – Art Historia

Reclame

Acțiuni

informatie

6 responses

4 05 2009
parafaragaramus

Eu zic sa ne mai plimbam si prin Londra, sau prin New York, nu numai prin Paris. La urma urmelor, engleza a castigat batalia.

4 05 2009
kiki

Eu sunt de acord cu proiectul.Ca si stil arhitectural imi place sa revin din cand in cand la trecut dar nu sa ma agat de el cu dintii.Ar merge totusi coborat un pic, 40 de metrii mi se pare cam mult pentru zona respectiva.Parerea mea…

4 05 2009
andrei

e trist

7 05 2009
boreal2007

multe cladiri de acest gen fura, hai sa zicem, din farmecul orasului (atat cat a mai ramas dn el), dar ma intreb pe ce criterii se numeste un arhitect sef, fie el si al Bucurestiului?

7 05 2009
parafaragaramus

ce intrebare, boreal2007, pe ce criterii…
capital=influenta. care influenta trebuie folosita, spre a aduce mai mult capital.
unde se foloseste?, in politica!, raspuns corect, bravo!
Deci, pe criterii politice, my friend, politice…
O sa fie bine cand cei cu bani vor fi si destepti!

7 05 2009
parafaragaramus

si vor fii, cand ingineria genetica va fi trendy, si pe bani isi vor imbunatati genele, ca va fi la moda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: