Casa de astazi #185 House in Ayase

30 03 2009

House in Ayase

Locatie: Ayase, Japonia
Autor: Nissyo Kogyo

 

Surse:
http://www.nissyo-ae.co.jp/index.html

Reclame

Acțiuni

informatie

8 responses

1 04 2009
parafaragaramus

Luatzi asta si datzi-o la structurist, nu mai vorbim la meshter!
Aproape fiecare incapere este la alta cota, nu mai vorbim ca sunt jucate si in plan, bashca goluri pe doua nivele!
Mie nu sunt in stare sa-mi intoarca o grinda, sa ramana intradosu curat, si se mai dau si suparatzi ca-i pun sa modifice!

1 04 2009
Costin

@parafaragaramus, nu poti compare experienta de proiectare din Japonia cu cea de la noi si nici controlul calitatii si nici nivelul de specializare pe care il ating inginerii lor. Cat despre grinda intoarsa, ea ridica unele probleme care nu plac niciunui inginer,dar se poate face , avand costuri mai maricele.
PS: sper ca acest blog nu va deveni inca un blog unde arhitectii se plang de ingineri…

1 04 2009
parafaragaramus

bai, care sunteti arhitecti p-aicea, ne vedem in anul I la constructii? A?
Acuma se poate si la FF, cinci ani trec ca fumu’!
Alta solutie nu avem! Facem totzi ca spaniolul Calatrava!
O lume intreaga a auzit ce e aia inginer, cand aude vr-unu de arhitect, ce-o fi ala?
Daca toti arhitectii se plang de structuristi, inseamna ca e intradevar o problema, nu se poate sa fim totzi sony!
Si unde s-o exprimam, daca nu aici, sau pe alte bloguri de arhitectura?
Pe vreun blog de structuristi? Pai avetzi vreunu?
P.S. Ce costuri suplimentare ar putea avea ridicarea unei grinzi mai sus pe reazeme? Si cat ma-sa inseamna asta comparativ cu toata shandramaua? 0,2%?( Inginerii nu vor sa accepte ca arhitectura rulez!)

1 04 2009
Cristina

Trebuie sa recunoastem ca arhitectura fara structura nu se poate, dar si reciproca e valabila.

Si probabil ca nu va reusi nimeni sa impace cele 2 profesii (la modul general, pentru ca punctual, lucrurile nu stau atat de rau). Dupa parerea mea, conflictul rezulta din inrudirea foarte puternica dintre acestea, mai ales ca fiecare considera ca el stie mai multe, idee ce i-a fost inoculata inca din facultate (cel putin noua asa ni se spune: ca trebuie sa fim cei mai culti, cei mai studiati, ca trebuie sa stim totul despre orice – istorie universala, istoria artei, tehnici si materiale de constructie, notiuni de stucturi, notiuni de instalatii, teoria arhitecturii, urbanism… si proiectare).

Asa ajunge fiecare dintre cei doi actanti (arhitectul si inginerul de structuri) sa se simta superior si sa doreasca sa demostreze aceasta superioritate. Pentru ca da, nu pot sa nu observ accentele de ironie pe care le capata discursurile profesorilor nostri de structuri cand vorbesc despre proiectarea ce se practica in scoala, avand impresia ca ei sunt cei pragmatici, conectati in realitate, in timp ce arhitectii nu gandesc prea mult cand pun ceva pe foaie.

Inca e valabil intr-o masura bancul cu arhitectii si porumbeii, dar stucturistii ar trebui sa inteleaga ca noi chiar invatam sa calculam o grinda la seism (mai ales ca eu am o frica exagerata de cutremure, fac scenarii si planuri), chiar stim sa citim un plan de cofraj, deci nu suntem niste analfabeti. Problema apare si pentru ca termina o facultate de arhitectura multi care s-au tarat din restanta in restanta si au capatat drept de semnatura. Probabil ca la ei se refera inginerii cand concluzioneaza scurt „Arhitectii sunt prosti/nebuni”.

7 04 2009
parafaragaramus

Da, Cristina, aceste doua meserii ar trebui sa fie complementare.
In sensul ca arhitectul deseneaza si propune conceptul, care nu ar trebui sa fie doar formal-functional, ci ceva mai „filozofic”, mai cu miez. Apoi vine inginerul, si, cu respect fata de munca noastra, incearca sa faca posibila construirea. Bineinteles, ar trebui sa fie negocieri, compromisuri, dar in final obiectul de arhitectura ar trebui sa reflecte ideea arhitectului.
Problema este ca majoritatea inginerilor ni inteleg arhitectura, (doar sunt ingineri, nu?) pe cand noi avem habar de ce inseamna structura, ca la noi se studiaza destul de in detaliu, daca nu stiti demonstra formula lui Juravski, care e cu integrale duble, nu treceti examenul!
Ar trebui introduse la fac. de constructii niste studii de arhitectura!

7 04 2009
parafaragaramus

P.S. Cat eram in scoala, eu aveam minim 5 restante in toamna!
Mac Popescu a facut nu 6 ani, ci vreo 12-13, nu stiu sigur, si cred ca nici dansul nu mai stie!
Tadao Ando nici macar n-a facut scoala! E „self-educated”!
Se invatza toata viata, cu scopul de a face ceva ca lumea, scoala nu e decat un soi de „teasing”, care e posibil sa nu-ti placa.

9 04 2009
arhiprofesor

Pentru inceput: perfect de acord cu „se invata toata viata”.
Si ca sa intru in subiect: dupa mine inginerii sunt de doua categorii:
(1) ingineri si (2) inlocuitori in formule.
Tatal meu, care a fost unul dintre cei mai apreciati profesori de structuri din beton armat, imi spunea cu uimire si revolta cum cei mai multi dintre studenti, inainte de a incerca sa inteleaga „casa”, trasau axele si se apucau de calculat – inlocuind in formule. Cei mai multi ingineri fac asa pana la pensie.
Imi aduc aminte cu placere cum lucram impreuna, parca eram mana stanga cu mana dreapta ale unui ambidextru, lucru pe care nu l-am mai reusit cu niciun alt inginer. Fiecare proiect facut de el era un model, pentru ca asa cum un proiect de arhitectura adevarat este contextual, fiind pliat unui concept dar in acelasi timp unui sit, proiectele lui erau contextuale in sensul plierii perfecte atat arhitecturii cat si unui concept structural foarte „curat”.
Avem si noi arhitectii inlocuitorii nostri in formule. Cand spun asta ma gandesc la cei care cred ca arhitectul, in buna traditie beaux-arts-ista, concepe casa singur iar inginerul este numai moasa care il asista la nastere.

20 07 2009
parafaragaramus

Este adevarat ca mai toate lucrarile remarcabile au o parte importanta de inginerie. Orice efect arhitectural presupune un stres al structuristului. Problema care ramane, este ca inginerii nu au chef sa fie stresati, si se incadreaza in confortul STAS-urilor.
…Asta cel putin pe la tara, pe la Pitesti. In Bukresh nu neg ca sunt firme bune de inginerie, desi dupa cate mi-au spus colegii… Pentru un inginer spectaculoasa este o hala, nu o consola. Cu cat deschiderea halei este mai mare, cu atat mandria lor creste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: