ArhitechSIGN – Concurs de semne urbane

13 03 2009

Compania Eltrix lansează ediția din 2009 a concursului ArhitechSIGN, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Igloo Media, Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 1. Proiectul se desfășoară în perioada 09 martie – 06 aprilie 2009. Înscrierea în concurs se face până pe 29 martie 2009.

arhitechsign2

Tema: Lumină și spațiu public

Principii generale

Un oraș fără de spații, un oraș în care recuperarea valorii spațiilor presupune eliberarea unui amplasament și construirea a ceva nou după o prealabilă demolare, un oraș în care memoria nu contează, în care reperele sau punctele de întâlnire sunt mărcile marilor branduri presupune responsabilizarea locuitorilor lui și a „specialiștilor”. Acest oraș care nu mai are trecători care să-l parcurgă la pas sau oameni care să se oprească dintr-un continuu mers printre automobile sau borduri înalte și gropi învechite, ne intereseaza. Un oraș în care totul a invadat totul sau un oraș care își pierde sensurile, și cele minime de bun simț. Tema propune o revalorificare a semnelor urbane, semne de mici dimensiuni, amplasate în locuri cu caracter diferit (piațetă, gang, trotuar, scuar, pasaj etc). Este încercarea de recâștigare a semnifiicațiilor spațiilor parcurse, a ieșirii din indiferența ce caracterizează până și pe specialiștii în cele ale orasului. Tema propune iesirea din pasivitatea involuntară.

O capitala europeană modernă prezintă o semnalistică modernă și existența unor landmark-uri.

Un semn modern, pe lângă caracteristicile « bine plasat », « explicit », « sugestiv » (funcție de locul semnalizat), este un semn astfel realizat încât să atragă atenția, să fie memorabil, să devină un reper, atât prin design cât și prin materialele folosite.

Proiectul “ArhitectSIGN” inițiat de compania Eltrix, lider în producția de semnalistică în România, își propune să genereze o serie de semne urbane care să devină landmark-uri într-un București sărac în astfel de elemente.

Amplasament

Se propun amplasamente cu caracter diferit: trotuar, scuar, gang, pasaj, piațetă. Locul precis al acestor amplasamente nu este impus. Candidații vor alege astfel de locuri și ținând cont de caracterul lor (locuri de trecere, staționare, de întâlnire, de relaxare, de intimitate sau foarte publice) al comportamentului și uzanțelor publicului raportate la sit, vor propune „semne urbane” ce vor avea funcțiunea unor obiecte de iluminat, posibil cu o funcțiune colaterală de mobilier urban.

În vederea înțelegerii caracterelor diferite propunem spre ilustrare următoarele amplasamente: biserica Sf. Elefterie Vechi, gangurile ce leagă strada Academiei de Calea Moșilor, trotuarele de pe Calea Victoriei, porticul coloanelor de la Romană sau din fața Poliției Municipiului București (Calea Victoriei), strada Alba Iulia (Timișoara), scuaruri adiacente parcurilor, etc.

Funcțiune

Semnele nu vor avea o funcțiune impusă. Funcțiunea lor principală este aceea de corpuri de iluminat public. Rolul lor este dat de caracterul combinat: dătătoare de lumină și constituire a unui caracter de reprezentare, putând fi asociate și mobilierului urban de mici dimensiuni.

Obiectul concursului este cel al designului unui astfel de obiect. Designul „semnului urban” va ține cont de caracterului locului căruia i se adresează (pe trotuar, în piațetă, gang, portic, așezat pe sol sau agățat). El poate fi un obiect izolat sau poate face parte dintr-o serie repetabilă pe parcursul unui traseu sau secvență de spațiu

Semnele urbane vor avea statutul de construcții provizorii. Ele trebuie să poată fi demontate și asamblate relativ ușor. În cazul în care semnul propus are un caracter generalizant, trebuie luată în calcul și facilitatea relocării acestuia.

În conformitate cu tema de concurs, semnele urbane care vor fi amplasate în oraș vor face referire la lumină și spațiu public, având de asemenea și o minimă utilitate funcțională sau de rezolvare urbanistică la scara mică a locului pe parcursul zilei.

Materiale folosite/sistem constructiv

Sistemul constructiv și materialele care vor fi alese sunt cele sugerate în regulamentul concursului. Aceasta limitare este dată de tehnologia firmei Eltrix. Conceptul obiectelor va lua în calcul facilitatea asamblării și demontării acestora. Acest aspect nu trebuie totuși să inducă caracterul de temporar, de scurtă durată. Intenția proiectului este aceea de a produce semne și locuri care să fie asimilate și asumate de comunitate.

Nu vor fi folosite următoarele materiale: beton, sticlă, bronz. Materialele recomandate sunt: plastic, plexiglass, policarbonat, metal (aluminiu, oțel), surse de iluminare cu LED, tub fluorescent sau tub cu gaz spectral (cunoscut și sub denumirea de TGS sau neon), posibil fibră optică, posibil lemn în reconfigurarea unor pardoseli sau piatră pentru intervenții minime.

Tema a fost întocmită de lect. drd. arh. Dorin Ștefan Adam.

http://www.arhitechsign.ro/

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: