Toate casele au un arhitect!

11 03 2009

Ne-am oripilat cu totii (sau majoritatea) la vederea palatelor tiganesti, considerand ca sunt construite fara proiect, fara arhitect, fara autorizatie. Cel putin asta era scuza din mintea mea cand rasfoiam ultimele pagini ale revistelor Igloo („Balustrul maro”) sau cand ma indignam citind blogul Cashi de Lucs (de unde am si preluat imaginea): „arhitectii nu au nimic de-a face cu oribilitatile astea!”. Ei bine, m-am inselat.

palat

Va prezint mai jos fragmente din articolul Timisoreanul Nicolae Busila este cel mai cunoscut proiectant de palate ale rromilor din vestul tarii:

Nicolae Busila este cunoscut in tot vestul tarii ca “arhitectul tiganilor”. Din 1990 pina acum, el a proiectat zece palate tiganesti, incarcate cu ornamente, asa cum cere traditia. Costul unei astfel de case este de aproximativ 250.000 de dolari, bani care se justifica date fiind obiectele de lux, finisajele, piscinele suspendate sau usile blindate. Arhitectul tiganilor povesteste ca a avut comenzi care de care mai ciudate – de la copia Capitoliului, pina la cea a fostei Biblioteci Centrale Universitare din Bucuresti.

Busila a absolvit Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. In 1990, cind era angajat la IPROTIM, a incheiat primul contract pentru o casa tiganeasca. Comanda a fost renovarea si reamenajarea unei locuinte de pe Strada Pescarilor din Timisoara. Pentru ca era la moda, la cererea proprietarului, Dorin Luca, i-a facut acestuia in curte o piscina suspendata pe un stilp, la noua metri inaltime, in care accesul se face din mansarda imobilului. Arhitectul tiganilor isi aminteste ca proprietarul a vrut neaparat usa blindata: “Poti trage cu AKM-ul in ea, nici nu se simte. A fost asa de grea ca zece oameni nu au fost capabili sa o ridice”. Dupa terminarea lucrarii, casa se transformase intr-un veritabil palat tiganesc, cel mai mindru din toata zona, iar Nicolae Busila a devenit celebru. A primit comanda pentru a lucra si la o casa din vecini. Pe Strada Brasov, la locuinta lui Ionelas, alt tigan avut din Timisoara, unde arhitectul a regindit o casa traditionala.

Arhitectul tiganilor spune ca reteta de baza a unei case tiganesti de impact contine citeva elemente devenite standard. Casa trebuie sa aiba, in primul rind, un soclu impozant, de cel putin doi metri inaltime, pe care se accede cu o scara marcata de vulturi sau lei, simbolurile puterii. Pe fatada trebuie sa existe niste goluri care sint neaparat decorate cu ancadramente bogate. Intrarea principala – obligatoriu maiestuoasa, cel mai adesea apelindu-se la o usa masiva din lemn de stejar sculptat, care costa 4.500-5.000 de dolari. Arhitectul tiganilor ne-a mai spus ca, in ultimii ani, foarte la moda sint mansardele. Nu lipsesc din reteta de succes frontonul triunghiular, cele doua turnuri cu cupole acoperite cu metal stralucitor si gardul din feronerie lucrat cu mare arta. „Tiganii cind au inceput sa construiasca ne-au prins cumva pe picior gresit pe noi. Pentru ca ei aveau exercitiu vizual, veneau din strainatate, unde apucasera sa vada constructii impozante care le-au stirnit interesul imediat. Au adus in tara reviste de arhitectura cu modele de casa, postere, ilustrate dupa care cereau sa le fie facute casele. E interesant ca tiganii din alte comunitati, din Oltenia sau Ardeal, au gasit alte modele care sa-i inspire si au creat o cu totul alta arhitectura. Casele ridicate in Timisoara sint in stil eclectic, un amestec de stil clasic cu decoratii foarte bogate”, explica arhitectul tiganilor.

„Nu mi-am dat niciodata seama ca m-ar desconsidera colegii de breasla fiindca am lucrat pentru tigani. Poate ca nu am o viata sociala asa evidenta, lucrul ocupindu-mi aproape tot timpul. Dar nu exclud ca s-ar putea sa ma priveasca altfel exact din cauza asta”, ne-a declarat Nicolae Busila.

El ne-a mai spus ca, in schimb, rromii il apreciaza foarte mult. „Intre tigani, pe de alta parte, ma bucur de o consideratie deosebita. Acum sint un fel de consilier al lor. Ma cheama pentru consultanta, sa discute cu mine lucrarile pe care le-au facut alti colegi ai mei”, ne-a mai declarat arhitectul tiganilor.

Stiu, articolul e vechi, dar eu acum l-am descoperit. Nu vreau in niciun fel sa ii critic pe arhitectii care lucreaza la aceste palate, nu am o experienta care sa ma faca sa gandesc obiectiv, deci nu sunt in masura imi spun parerea, dar ma intreb: orice amalgam de stiluri e eclectism?

Reclame

Acțiuni

informatie

20 responses

11 03 2009
parafaragaramus

cineva trebuia sa le faca si lor autorizatia!
Legea romana permite( ca sa nu spun incurajeaza) construirea fara autorizatie. Se rezolva dupa aceea, prin „punere in legalitate” si o amenda „negociata” cu reprezentantul Inspectoratului in constructii. Calculul omului de afaceri: De ce sa platesc un arhitect care nu ma lasa sa fac ce vreau, cand la sfert de pret platesc amenda+ un inginer structurist care sa se uite la fieru din cofraj, si ies si mai repede, n-am de luat avize, si mai ieftin!
Urmatorul pas pentru cel care face releveul, e sa ia o comanda directa, si pentru ca desenele alea lasa urme pe creier, incepe sa-i placa sa le mai „clasicizeze” si „eclectizeze”. Pazea, daca aveti de facut ceva pentru tigani, tre sa mergeti la corectura la pralea Nicu Busila, mancaciax!
P.S. Arata mai bine ca altele, nu? macar are doar alb si galben, si tabla uni’

11 03 2009
Cristina

Tocmai, din articolul respectiv inteleg ca arhitectul chiar face proiectul, cu PAC, cu PT, cu toate cele…
Da, adevarul e ca nu-i chiar curcubeu, dar ma intreb: ce se gaseste sub cele 5 mansarde?

11 03 2009
Zaffcat

Ideea este, ne place sau nu, ca daca se respecta regulamentele din zona si certificatul de urbanism cam ajunge. Nu prea poti respinge un proiect ca nu-i frumos, judecatile de valoare vin mai tarziu. Cred ca la noi, si mai ales in orase, este greu sa pastrezi „genius loci” 😉

11 03 2009
Cristina

Nu spun ca ar avea comisiile de urbanism vreo vina in cazul asta, adica ei stabilesc o „cutie” maxima (ale carei dimensiuni sunt date prin POT si CUT) si arhitectul ii da o forma. Deci, in cazul unui palat care respecta autorizatia de construire, laudele sau injuraturile le primeste arhitectul.

12 03 2009
parafaragaramus

si uite asa, se ajunge sa se impuna prin regulamente de urbanism proportia plin-gol de pe fatada, inaltimea cornisei, culorile si materialele obligatorii, panta obligatorie la acoperis, apar ghidurile asa-da, asa-nu, de care se plang arhitectii din vest. Trageti tare cat se poate, ca vin si la noi!

12 03 2009
parafaragaramus

sub mansardele alea „genius loci” bea, mananca si da din burta, intr-o sala cat un teren de handbal. Ofticosilor!@

12 03 2009
Gica

pentru simplul exercitiu jurnalistic, si pentru obiectivitate:
articolul e despre un arhitect din Timisoara (probabil), despre case tiganesti din Timisoara (sigur), in schimb, casele din poza (pentru ca sunt 2, dar din unghiul din care este facuta poza nu se vede), sunt din Campia Turzii, jud. Cluj.
casele sunt 2, pozitionata una langa cealalata, la vreo 3-4 m distanta intre ele, una galbena – in prim-plan, una alba, plan secund. sunt amplasate la iesirea spre Turda-Cluj, si sunt nelocuite de ani de zile. de fapt, de ani de zile sunt neterminate. nu au fost locuite niciodata. in stanga celeui galbene, mai era inca una inceputa, ajunsa la faza de soclu, sau parter cel mult, care a fost demolata.
cam atat despre case.
despre arhitect .. fiecare isi alege drumul in viata.
poate si el ar viza sa proiecteze ansambluri de lux, dar nu e posibil.

in fond si la urma urmei, banii ne tin in viata si ne hranesc, nu mandria profesionala.
nu trebuie acuzat nimeni ca isi practica meseria.
tot asa, nimeni nu acuza un ginecolog cand consulta fete de origine rroma, nu numai doamne cu salariu mare.

toate bune

12 03 2009
ma intreb

Un tigan cere unui arhitect sa-i faca un palat tiganesc. Arhitectul refuza din motive de etica profesionala. Tiganul se duce la alt arhitect. Acelasi rezultat. In cele din urma, intelegand ca arhitectii nu fa palate tiganesti, tiganul isi face singur palatul, urmand „traditia” tiganeasca si apoi cade la invoiala cu ISCC-ul local. Scenariu perfect posibil. E bine ? Nu e bine ? Care este raspunsul corect ? sau comentariul corect ? Exista un comentariu corect general valabil ? Asta intr-o tara in care manelele au inlocuit deja folclorul autentic si romantza si in care personaje ca Gigi Netoiu, Prigoana, etc. ne reprezinta in parlament. In Bucuresti numai 5% din populatia activa are studii superioare fata de 25% media pentru o capitala europeana. La Bienala de la Venetia OAR a gasit de cuviinta sa reprezinte Romania cu tigani, bordeie si sa lanseze, provocand chiar un scandal in mediile intelectuale italiene, un volum cu „Palate tiganesti”. Care este realitatea noastra si care este realitatea lor, a tiganilor ? Sau nu cumva realitatea lor o inlocuieste deja pe a noastra si un arhitect precum Busila nu face altceva decat sa fie „realist” ?!

12 03 2009
Gica

am uitat sa precizez: nu imi place arhitectura de tipul acesta, sau care imita Palatul de Justitie in curtea Mamei Omida. nu imi place ca apar tot mai multe si mai dese. nu imi plac culorile si dantelele de tabla.
dar nu inseamna ca nu respect traditia lor. asa cum e ea.
nu inseamna ca nu ii respect pe ei, ca isi doresc traditia.
nu inseamna ca nu il respect pe arhitectul care accepta banii d ela ei, pentru a putea pune pe masa cele necasare traiului.

inseamna doar ca nu sunt de acord cu impactul vizual si psihologic, dar ca ratiunea trebuie sa fie cea care ne dicteaza respectul fata de cel de langa noi.

12 03 2009
ma intreb

Nu stiu daca nu cumva peste ceva timp se va gasi un Charles Jencks sa categoriseasca palatele tiganesti ca reprezentand o ramura aparte a postmodernismului. Nu stiu daca nu cumva in viitorul apropiat proaspatul si respectabilul nostru ministru al turismului nu va pune pe unul din traseele proiectatului turism cultural si aceasta „arhitectura” ce tinde sa creeze o traditie in unele zone ale tarii (numai unele ?!). Deocamdata pentru mine este un fenomen de sub-cultura tot asa cum sunt, din nefericire, multe ditre creatiile arhitecturale contemporane pe care fie le acceptam ca „admisibile” in portofoliu, fara prea multe proteste publice, fie le ignoram si trecem pe langa ele acceptandu-le tacit in peisajul nostru din ce in ce mai „manelizant”. Palatul de Justitie in curtea Mamei Omida ? A spus cineva ceva de Palatul de Justitie de pe Bulevardul Unirii ?

12 03 2009
parafaragaramus

care este traditia lor?
carutza colorata cu coviltir, tabara de la marginea satului, cantecele tiganesti!
In niciun caz palatele nascocite la betzie cu gandul la viatza maharajahilor, care, dupa cum bine zice Gica, raman nelocuite pentru ca sunt in primul rand NEFUNCTIONALE, singura lor functie fiind de reprezentare a shmekerului. Sunt niste mausolee, care ar trebui umplute pana dau pe-afara cu cadavrele numeroaselor familii, spre deliciul suprarealist al unui H.R.Giger!
Ce au incercat ai nostri cu scaunul rudaresc la Venetia a fost sa descopere adevarata traditie a lor. Treaba e ca ei singuri se exclud (sau nu sunt capabili) din orice fel de dialog, se plang de discriminare la fel cum cershesc, adica MINT, isi INVENTEAZA o falsa traditie, pentru ca de cea adevarata le este rusine. Nu sunt capabili sa se priveasca in oglinda, si se dau romani.
Cat despre comparatia intre ginecologie si arhitectura, e din putzu gandirii!
Niciun mare arhitect sau artist nu a fost bogat la debut, si nu am nici cea mai vaga urma de respect fata de cei care nu fac treaba asta din pasiune, ci pentru bani! Sunt minoritar, si discriminat! ofofooooff…..hauleoouu, mamaa meaaa…

12 03 2009
parafaragaramus

ah, eu acuma am un client tzigan negru ca dracu caruia era sa-i trantesc usa-n nas, ca credeam ca-mi cere bani, care isi face o casa normala! 80 mp jos,60 la mansarda, imagine stas.
Deci sa nu se inteleaga ca am ceva cu ei!

12 03 2009
arhiprofesor

Recent am vizionat cu studentii „My Architect” al lui Nathaniel Kahn. Louis Kahn era dator cand a murit 1,5 milioane dolari (dolarul in 1974 avea valoare nu ca astazi !) pentru ca – printre altele – a lucrat pe gratis in ultimii 15 ani ai vietii la proiectul pentru cladirea parlamentului din Dacca. Cum de nu s-a inspirat din „traditia” locului ? Cum de i-a trecut prin cap sa creeze acel ansamblu pe care nici avioanele indiene nu au indraznit sa-l bombardeze in timpul razboiului India-Pakistan ?! Ce spun locuitorii de azi ai Bangladesh-ului despre Louis Kahn si creatia sa ? Ei spun ca Louis Kahn a facut mai mult decat sa le daruiasca un ansamblu splendid de cladiri, Louis Kahn le-a daruit o identitate. Probabil ca e vorba de pasiune si probabil ca este vorba de cum te raportezi la menirea pe care o ai ca arhitect pe lumea asta. Probabil ca avea dreptate acel coleg care spunea ca sunt arhitecti si arhitecti cu diploma.

27 03 2009
Decebal

In momentul acesta trebuie sa fac un proiect la o casa tiganeasca. Este intortocheata fara nici un rost. Are 9 stalpi pe o fatada pe care, 3 erau de ajuns. Material cheltuit aiurea. Eu sunt desenator, arhitectul care a acceptat proiectul nu are nici o vina. Consider ca vina va fi a primariei pentru ca aproba asemenea case.
Spuneati mai sus ca nu este vina primariilor. Cum sa nu fie? Nu ele aproba casele/vilele in conformitate cu legile de urbanism? Cum poate aproba o casa de 10 metri inaltime, cat timp cele din jur nu depasesc 4-5 metri?
Am mai avut acum cativa ani un client tigan. A facut exact cum am dorit noi si a iesit o casa foarte frumoasa. Nu trebuie sa generalizam. Dar cand ii vad ca nici macar nu stiu sa explice ce vor si imi vin cu fotografii de la alte constructii, dorind o fatada exact ca la fotografia 1, iar alta fatada exact ca la fotografia 2, imi vine sa ma las de meserie…

29 03 2009
parafaragaramus

stimate Taraboste,
„vina” este in primul rand a mamei lor, care i-a facut, ca nu i-a dat la scoala.
Mai apoi, este a arhitectului, care in loc sa le dea un shut pe usa afara, cand vede ca n-are ce dialog injgheba cu ei, prefera sa faca compromisuri pe doi lei, ca mai mult nici nu platesc, pentru ca nu considera ca au pentru ce sa plateasca, ca doar ei „stiu” cum tre sa arate, numai nu pot desena.
Abia apoi ar fi vina primariei, si aia impartita intre consilierii care aproba derogari de la PUG, si cei care nu stabilesc reguli mai specifice referitoare la estetic, in virtutea libertatii mult trambitzate si putin intelese, si a zicerii „de gustibus non disputandum.”

4 04 2009
andrei_tm

ptr mai multe detalii depsre arhitectura rromilor…uitati-va pe acest site http://www.timisoreni.ro/video/time_out/time_out_2.html

25 08 2009
parafaragaramus

Ca tot zisai ca nu-i da mama lor la scoala…
„Ai carte, ai parte.”
Stiti continuarea tiganului?

(Cu conditia sa ai macar o chinta mica.)

26 08 2009
parafaragaramus

Deci astia nu dau doi bani pe cartea noastra.

10 05 2010
daniel

Numeri pe detegetele de la o mana arhitectii iesiti de la Mincu care isi merita diploma … majoritatea isi fac reclama la greu in cele 2 reviste (igloo si arhitext) … reclama de multe ori penibila la niste proiecte putin zis oribile

nu uitati ca toate oribilitatile, cladirile de birouri din tot bucurestiul sunt in mare parte mincuisti

parerea mea ca facultatea asta de arhitectura este foarte foarte slaba .. naste artisti frustrati si nu sunt incurajati sa-si dezvolte apitutidini de comunicare, de negociere … sunt 100% sigur ca orice rrom daca i-ai explica pe intelesul lui, ar iesi un proiect muuult mai acceptabil pt orice gust

mincu este o facultate bazata pe o mana de arhitecti … nu este una productiva care sa scoata arhitecti capabili sa-si cunoasca clientul si sa-l indrume spre o rezolvare care sa-i impace pe amandoi … moto-ul mincu „my way or no way” … nimic mai penibil

13 05 2010
Cristina

@daniel: Nu cred ca esti in masura sa-ti dai cu parerea la 22-23 de ani. Sau, ma rog, nu te poti considera critic de arhitectura (sau de arhitecti) cand nici macar drept de semnatura nu ai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: