Vatra Luminoasa de ieri

25 02 2009

Zona rezidentiala Vatra Luminoasa, conceputa initial ca un cartier destinat nevazatorilor, a carui edificare a fost sprijinita de Regina Elisabeta, este constituita in principal din locuinte cuplate si insiruite, pe doua niveluri, tipizate, de standard redus si de dimensiuni modeste. Totusi, aceste dimensiuni nu au micsorat valoarea arhitecturala si confortul oferit locuitorilor, intrucat la vremea respectiva, desi un cartier marginas al Capitalei, era considerat drept “cochet, modern si plin de verdeata”.

„La 10 noiembrie 1938, bucurestenii au participat la inaugurarea celor 75 de locuinte noi pentru muncitori, construite in Vatra Luminoasa, si la punerea pietrei fundamentale a unui grup de alte 50 de locuinte, de catre Casa Constructiilor, cartierul extinzandu-se cu timpul si devenind una dintre asezarile civilizate ale Capitalei, prin inlocuirea caselor modeste cu prispa si cerdac.” (http://www.phg.ro/tipareste_stire.php?id=2779)

Pentru a integra orbi de toate confesiunile si nationalitatile, ea le-a oferit sansa sa traiasca decent, imaginand un cartier cu case mici, dar cochete situate la marginea Bucurestiului. La acest proiect regina a fost ajutata de un fost tipograf pe nume Teodorescu care a inventat o tiparnita pentru nevazatori care a fost brevetata in cinci tari inclusiv in USA si Australia, iar prin vanzarea acestor tiparnite fondurile erau dirijate spre acest proiect ca una din multiplele surse concepute de regina. Suma de 46.000 de franci a fost donata de regina in acest scop, suma care reprezenta peste jumate din venitul ei anual. Primele pavilioane au fost construite in 1906 si au ajuns la un numar de cincizeci, la moartea reginei. (http://www.princeradublog.ro/?p=139)

 

Pe aceeasi tema:
Vatra Luminoasa de azi
Detalii, detalii…


Acțiuni

informatie

2 responses

14 07 2009
Magdalena Möller

„Casa de Constuctii” si cartierul de vile de „tip ieftin” din Vatra Luminoasa nu au nimic de a face cu Fundatia reginei Elisabeta, care a trebuit sa fie lichidata, dupa ce aceasta nu si-a mai putut onora datoriile de imprumut facute in Germania, inainte ca Romania sa fii intrat in Primul Razboi Mondial…
Casele au fost constuite prin 1938-40, in mai multe randuri, inainte de al Doilea Razboi Mondial, parcelele ptr. constuctia lor reducand din ce in ce mai mult plantatia de duzi a fostei Fundatii ptr. orbi a reginei Elisabeta.
Ele sunt f. diferite, atat ca dimensiune cat si ca spatiu, si au fost facute mai intai ptr. functionarii de stat si apoi si ptr. muncitori, precum se poate vedea si deduce chiar din imagini.
Unele case sunt f. mari avand aspect de vile, altele sunt doar case de tip „vagon”. Proprietarii initiali au fost insa de calitate, multi avand studii si/sau pozitii inalte, vecinatatea fiind deci f. buna, mai ales ca aceasta s-a mentinut indelung, chiar si in zilele de „mare fericire” socialista, cand in Bucuresti era criza mare de locuinte, in care s-au construit apoi prin anii ’60 numai blocuri nenorocite.
Printre primii proprietari s-a numarat si fostul ministru Lotar Radaceanu (Wurzler), in a carui casa s-a mutat apoi ministrul Octav Livezeanu. Intr-una din „vile” a fost tinut maresalul Ion Antonescu 8 zile in august 1944, inainte de a fi dus la Moscova si executat apoi.
In orice caz este vorba de case si in nici un caz doar de „locuinte”, chiar daca ele sunt de tip „duplex” (spate in spate), fiecare avand insa cate-o gradina. Mai trebuie mentionat ca la cutremur s-au tinut f. bine. Multi proprietari au supravietuit anii de groaza doar fiindca au avut acest mic Paradis ce le-a dat nu numai stabilitate si liniste, dar si flori si fructe, miresme si fericire.

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/fundatia-vatra-luminoasa-3094552/

22 11 2009
O casa pe zi

[…] cum o serie de case identice initial au ajuns sa se diferentieze clar dupa trecerea a 70 de ani (Vatra Luminoasa de ieri, Vatra Luminoasa de azi, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
<span>%d</span> blogeri au apreciat: