Idei mici pentru un oras mare – Puzzle

2 11 2008

Puzzle – 2 studi de amenajare a spaţiilor libere dintre blocuri

Autor: Planwerk Cluj

Cartierul Micro 14, Satu Mare

Zonele rezidenţiale colective concentrează în sud, într-o „jumătate săracă” a oraşului, majoritatea locuitorilor săi. Malul sudic cunoaşte însă în acelaşi timp un important deficit de activităţi urbane şi de oferte conexe locuirii (comerţ, servicii, agrement), fiind în acest sens condiţionat de puţinele traversări ale Someşului către zona centrală. Spaţiile libere din cartiere devin în acest context principala resursă şi obiectiv ale unui posibil demers de revitalizare şi urbanizare a acestei zone a oraşului. Studiul pleacă de la analiza detaliată a situaţiei existente în cartierele de blocuri din oraş. Problemele spaţiilor exterioare sunt tipice penru România: criza parcărilor, dispariţia spaţiilor verzi publice şi deficitul de dotări conexe mediului rezidenţial.
Prin valorificarea unor rezerve de teren subutilizat din cartiere, prin măsuri de amenajare simple şi printr-o organizare eficientă a suprafeţelor se doreşte concilierea presiunii pentru locuri de parcare şi a necesarului de spaţii verzi.

Două curţi din cartierul Micro14 sunt analizate ca studiu de caz pentru astfel de situaţii. Ele reprezintă probleme tipice în oraş: terenuri degradate, garaje amplasate haotic, lipsa locurilor de recreere. Tocmai de aceea, soluţiile propuse sunt „multiplicabile” şi pot deveni principii de abordare a unor spaţii similare din cartiere.

Cele două studii de caz nu fac decât să testeze potenţiale şi să ilustreze principii, ele nefiind implementabile direct. Revitalizarea concretă a cartierelor necesită elaborarea unor proiecte detaliate şi o bună comunicare cu cei cărora aceste măsuri li se adresează.

În primul caz, curtea din vecinătatea străzii Partizanilor este astăzi puternic afectată de prezenţa boxelor metalice improvizate şi a maşinilor parcate pe spaţii verzi. Prin compactarea şi organizarea eficientă a parcărilor sunt oferite, la un număr cel puţin egal de locuri de parcare, spaţii verzi pentru amenajarea unui loc de joacă şi a unui mic scuar. În această situaţie, un set de garaje (amplasate controlat şi construite după un proiect decent, un exemplu de acest sens existând pe aleea Eliade) pot
defini spaţial latura sudică a curţii, îmbunătăţind parţial relaţia nefirească de vecinătate a acesteia cu grădinile private ale caselor. Noile garaje, care participă la imaginea curţii, atât de la nivelul pietonului, cât şi văzute din balcoane, au acoperişuri înverzite şi faţade unitare. O alternativă economică la construirea garajelor este parcarea acoperită de pergole. 


existent


propus

(Textul si imaginile apartin autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: