Idei mici pentru un oras mare – O diferenta de 90 de grade

2 11 2008

O diferenta de 90 de grade – Deschiderea catre oras a curtii Muzeului National de Arta

Autor: Point4

Gardul neoclasic care desparte clădirea Muzeului Naţional de Artă de oraş era un element normal în perioada când acesta era palat regal şi de înţeles în regimul comunist, când orice instituţie era păzită exact de cei care care trebuiau să o folosească. Astăzi, acest gard nu mai are justificare. Muzeele din prezent sunt instituţii deschise, focare de urbanitate gândite programatic pentru a atrage toate felurile de public şi a dinamiza spaţiul oraşului.

Propunem reconsiderarea gardului şi deschiderea către oraş a unui spaţiu în prezent inert – curtea din faţa muzeului. Gardul nu trebuie demolat – el face parte din compoziţia de ansamblu şi reprezintă o mărturie istorică (chiar dacă partea metalică nu pare a fi tocmai cea originală); propunem în schimb ridicarea panourilor din fier forjat şi bascularea lor la 90 de grade. Gardul care segrega în mod nefiresc spaţiul public devine pergola pentru trotuarul Căii Victoriei, restabilindu-se legătura între sub-sistemele ansamblului de spaţii numit generic „Piaţa Revoluţiei”.

Trotuarul şi curtea vor fi tratate ca un spaţiu continuu. O parte din socluri devin bănci. Toţi copacii venerabili şi o parte a spaţiului verde se păstrează, devenind insule verzi compacte pe o suprafaţă minerală. Sculpturi moderne, instalaţii, proiecţii, cafenea, librărie şi tot felul de evenimente legate de viaţa unui muzeu contemporan ar putea avea loc în acest buzunar urban, care nu face decât să continue tradiţia Căii Victoriei.


existent


propus


existent


propus

(Textul si imaginile apartin autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: