Idei mici pentru un oras mare – Ecran

2 11 2008

Ecran

Autor: Ştefan Tuchilă

Nu este un secret pentru nimeni că bucureştenii au o relaţie conflictuală cu oraşul în care trăiesc, sentiment din ce în ce mai „palpabil” odată cu trecerea timpului.

Proiectul îşi propune să atenueze această confruntare, situându-se ca un ecran între cele două parţi implicate. Terenul ales este suprafaţa fină ce delimitează spaţiul intim de cel aşa-zis public, numită uneori şi faţadă.

„Ecran” îşi propune, prin această poziţionare să apere locuitorii de oraş dar mai ales să protejeze oraşul de inovaţiile celor care îl populează. Sistemul este foarte simplu, putând fi aplicat pe orice clădire de locuinţe colective. Rolul lui principal este să ofere un spaţiu tampon între interior şi exterior, efect obţinut printr-o tehnică folosită de mult timp în Bucureşti, vegetalizarea faţadei. Fiecare bloc urmează să fie acoperit cu o serie de elemente metalice, însă pasul final – decizia de a planta sa nu – rămâne la latitudinea fiecărui locatar.

Profilele metalice sunt uşor de realizat, sistemul de fixare este de asemenea unul clasic. Odată fixate, ele pot fi utilizate pentru amplasarea ghivecelor de flori, pisicilor (nu sunt incluse în kitul de instalare!) sau, în cazul cel mai fericit, a modulelor ce conţin iederă (aceasta va urca pe o reţea de fire fixată în orificiile prevăzute în profile). Planta aleasă este uşor de întreţinut şi rezistă bine la frig. De altfel prezenţa în Bucureşti i-a dovedit de mult timp calităţile. Creşterea rapidă permite obţinerea unei umbre plăcute în timpul verii, pierderea foliajului permiţând acumularea de căldură în timpul iernii. Variaţia de culoare, în funcţie de anotimp, poate genera un mozaic de culori pe fondul gri al Bucureştiului.

Totul depinde de responsabilitatea „beneficiarului”. Peste câţiva ani am putea interpreta jocul între „vegetalizat” şi „non-vegetalizat” ca o diagramă a nivelului de civilizaţie a oraşului.


(1) – profil metalic inferior (suport) + element de fixare
(2) – profil metalic superior (şină)
(3) – personalizare proprietar
(4) – reţea de caburi (inclusă în kit) necesară fixării ecranului verde

(Textul si imaginile apartin autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: