Idei mici pentru un oras mare

1 11 2008

Sub titlul Idei mici pentru un oras mare, revista Arhitectura prezinta o expozitie de proiecte cu buget redus, ce au drept tinta spatiul public. Inedit este faptul ca oricine poate vota pentru un proiect, deci poate participa activ la construirea orasului. Asa ca renuntati sa aveti doar o atitudine critica sau indiferenta si implicati-va!

(Textul de mai jos este preluat de pe site-ul revistei

Iata o demonstratie ca se poate face ceva: 16 proiecte pentru imbunatatirea spatiilor publice, proiecte ce se pot pune in practica fara mari eforturi. Aceste idei apartin unui grup de arhitecti si teoreticieni care propun autoritatilor publice si publicului larg o altfel de abordare a haosului frenetic ce ne inconjoara.

Avem idei mici in ceea ce priveste costurile, cu care am putea imbunatati viata unei comunitati, a unui loc, a unei situatii urbane. Deci fara mari bugete, fara demolari excesive, fara constructii de mare amploare, dar cu o tinta precisa si bine precizata, putem face viata oraselor noastre suportabila. Vorbim din nou de spatiul public, de blocurile comuniste, de strazi ticsite de masini, de monumente sau de gradini, de tot ce ne doare pe noi cel mai tare. Destul cu scuza ca n-avem bani de investitii pentru binele public, in timp ce in oras afacerile imobiliare mari prospera.

Bunul simt e minoritar, ba chiar a ajuns sa fie underground, deci nu ne-am sfiit sa nu fim excesiv de originali. E mai important sa aducem civilizatie, prin solutii tranzitorii de reciclare a unor locuri, decat atata originalitate cu care sa distrugem ce-au facut altii bun.

Credem ca pana la transformarile majore si interventiile urbane dramatice, pana la viziunile de anvergura trebuie sa existe si o perioada de tranzitie in care sa acumulam experienta si stiinta, sa ne punem probleme, sa urmarim efecte sa tragem concluzii juste, fara a cheltui sume fabuloase. Nu vrem doar sa punem in discutie ineficacitatea orasului, ci vrem sa ajutam un sistem aministrativ incet, sa propunem profesionisti in luarea unor decizii, sa venim cu modele teoretice si strategii de lucru rapide.

Aceasta expozitie este rezultatul unei invitatii pe care revista Arhitectura a facut-o unui grup de arhitecti, prieteni si colaboratori. Proiectele lor sunt grupate pe teme simple si sunt un raspuns imediat la micile si marile urgente pe care le cunoasteti. Unele se pot considera proiecte de arhitectura sau de amenajare urbana, altele sunt design de mobilier urban. Unele dintre aceste proiecte sunt adaptari ale unor lucruri banale, iar altele cer un mic efort de recuperare – traim epoca recycle doar – iar altele propun o curatenie desteapta. Unele ar putea avea o viata lunga, iar altora le prezicem o existenta efemera, pentru ca speram sincer ca problemele carora le venim in intampinare sa dispara. Important este sa incepem de undeva, dintr-un colt mic sau poate deodata cu mai multe idei.

Aflati mai multe….

Despre oricare proiect, mergand pana pe 15 noiembrie la expozitia de la Muzeul Taranului Roman.

Ce putem face impreuna
Noi adunam semnaturi si entuziasm public pentru a convinge administratia sa inceapa implementarea acestor idei cat mai repede. Votati aici proiectele care va plac (oricare si oricate).

Un proiect al revistei Arhitectura in cadrul BAB 2008

15 octombrie – 15 noiembrie 2008, Muzeul Taranului Roman, Bucuresti

Inventatori, curatori de serviciu: Constantin Goagea, Stefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea

Cioara: Marcel Scutaru

Graphic design: Catalina Zlotea

Marketing & PR: Raluca Martis, Camelia Ghita, Monica David


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: