Idei mici pentru un oras mare – Treeball

1 11 2008

Treeball – Activarea spatilor verzi reziduale

Autor: Point 4


existent

propus

propus

Oraşele româneşti (şi în special Bucureştiul) sunt pline de spaţii verzi moarte. Prea mici pentru a deveni părculeţe sau scuaruri, prea mari pentru a fi pur şi simplu benzi acompaniind circulaţiile, aceste spaţii devin non-locuri, maidane îngrădite obsesiv, folosite doar pentru aruncarea gunoaielor şi ca loc de retragere pentru câini comunitari. Pe altă parte, potenţialul lor este enorm; copacii sunt de obicei foarte dezvoltaţi, iar ele reprezintă rezerve de spaţiu într-un peisaj urban blocat de maşini şi chioşcuri. Câteva acţiuni simple şi ieftine le pot transforma în veritabile spaţii publice.

Studiul de caz se referă la o porţiune din spaţiul rămas între aliniamentul de blocuri de pe partea de est a bulevardului Mihai Bravu, între intersecţia cu Şoseaua Iancului şi cea cu b-dul Ferdinand. Blocurile (de altfel cu o arhitectură interesantă) sunt aşezate în zig-zag în raport cu bulevardul şi definesc astfel zone triunghiulare, spaţii verzi tampon ce nu sunt însă accesibile. Parterele au fost gândite tot pentru a fi ocupate de locuinţe; după 1990, acestea au fost practic integral transformate în spaţii comerciale şi de servicii, cu accese improprii amenjate de către proprietari.

Propunem două gesturi simple:
Pasul 1: Se elimină gardul actual. Toţi copacii sunt păstraţi, însă terenul noroios din jurul lor primeşte o tratare minerală, transformându-se într-un spaţiu public umbrit şi deschis, cu un raport firesc cu strada.
Pasul 2: Accesele individuale sunt înlocuite cu un dispozitiv urban – un soclu din beton, cu o tratare identică cu cea a largo-ului din faţă. Această maşinărie conţine un număr limitat
de accese pentru toate spaţiile comerciale (inclusiv obligatoria rampă pentru persoane cu dizabilităţi, transformată aici în gest arhitectural), fiind în acelaşi timp o esplanadă supraînălţată, potenţial loc pentru terase de cafenele, spaţiu pentru aşezat, cochetat şi bârfit şi embrion de gradenă pentru spectacolul social din piaţa nou creată.


existent

propus

(Textul si imaginile apartin autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: