Idei mici pentru un oras mare – Bucur printre noi

1 11 2008

Bucur printre noi

Autor: Radu Comsa

Într-o istorie relativ scurtă, Bucureştiul are deja o saga nefericită a statuilor. De la lupoaica strămutată cu regularitate la lalelele de inox. De la Caragiale deplasat politic la dedublarea, administrativă, a statuii lui Carol I. De la morbiditatea spectrală a unui Bălcescu ce pare a ieşi din cavou la Antonovul fitosanitar din intersecţie. Iar dacă nu fac parte explicit din această saga mizerabilistă, statuile contemporane continuă implicit manierismul anilor ‘80. Chiar dacă astăzi ele sunt încărcate fizic de simboluri creştine, încremenirea lor rămâne pur stalinistă.

Proiectul statuii altfel pune în discuţie acest sindrom al malignităţii în spaţiul public printr-un gest homeopatic; o statuie a simbolului protocronic al oraşului, Ciobănaşul Bucur, într-o inserţie la scară umană.

Ciobănaşul Bucur nu este nici ftizic, nici descărnat manieristic. Poate doar un pic insolent, ca un ecou al zilei de astăzi. Şi nu încarcă peisajul şi bugetul comunal cu zeci de tone de metal. Este o statuie de înălţimea unui ciobănaş, care poate interacţiona cu bucureşteanul.

Conceptul statuii care interacţionează cu publicul este demult o obişnuinţă a oraşelor europene. De la Den Lille Hauvfrue (Mica Sirenă) la Copenhaga la Manneken Pis la Bruxelles, simbolul nu trebuie să fie mare la propriu. Doar la Bucureşti „statuia” trebuie să fie imensă la scara materială, pentru ca ochiul privitorului să fie neapărat sub genunchiul său. Şi eventual muribundă în expresie.

Ciobănaşul Bucur este o doză homeopatică de decenţă şi normalitate, pentru uzul autorităţilor de for public şi nu numai…

(Textul apartine autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: