Idei mici pentru un oras mare – Apa in oras

1 11 2008

Apa in oras – Revitalizarea canalului Bega, Timisoara

Autor: Vladimir Obradovici

Trasele verzi între polii urbani ai Timişoarei:

Proiectul îşi propune ca prin intervenţii minimale să restabilească relaţia oraşului cu apa. Este vorba de un ansamblu de intervenţii punctuale cu buget redus, subordonate însă unui concept unitar, fără de care operaţiile individuale ar putea avea ca rezultat un colaj nefericit la nivel urban.

În jurul canalului se găsesc polii majori ai oraşului: Cetatea la nord, iar la sud, Zona Universitară, Campusul Studenţesc şi Cartierele Istorice Iosefin şi Fabric. Acestea stabilesc între ele un flux major de circulaţie, unde fluxul pietonal se suprapune peste arterele majore auto ce trec peste podurile existente.

De aici rezultă nevoia de noi circulaţii destinate pietonilor şi bicicliştilor care să lege în mod direct aceşti poli urbani prin poduri pietonale şi ciclabile (4 poduri noi şi amenajarea unui pod existent).
Aceste „trasee verzi“ vor fi despărţite de traficul auto şi vor folosi parcurile din jurul râului Bega dar şi pe cele din Cetate pentru circulaţie.

A doua idee de care este legat proiectul este aceea că între podurile existente se pot identifica nişte caractere specifice ale zonelor urbane, date de funcţiunile aflate aici:
– Zona 1 (Gara, Autogara, fostul port) – „poarta spre oraş“;
– Zona 2 (parcul de sculptură „Alpinet“, Clubul de Jazz, Filarmonica) – „zona artei“;
– Zona 3 (Universitatea) – „zona cunoaşterii“;
– Zona 4 (Campusul, „parcul copiilor“, şcolile) – „zona ludicului“;
– Zona 5 (cartiere rezidenţiale, diferite din punct de vedere social) – „zona socială“

Cele două idei s-au materializat prin nişte „piaţete tematice“ la nivelul apei, adiacente noilor poduri pietonale şi ciclabile. Acestea se prelungesc prin „traseele verzi şi tematice“ înspre oraş, legând astfel între ele funcţiunile oraşului.

Astfel, Canalul Bega devine o „vale verde” a coagularii sociale, având ca poli de intensitate piaţetele pe apă adiacente podurilor noi.

Trecerea peste apă nu se face în mod direct. Pietonul sau biciclistul este nevoit să ajungă mai întâi în „piaţeta“ de pe Bega iar abia după ce ia contact cu apa poate să urce rampa ce duce la pasarelă. Podurile conţin spaţii închise ce pot adăposti funcţiuni tematice precum: info center, galerie de artă, club studenţesc, cofetărie, ceainarie…

Intervenţiile se doresc a fi non-agresive şi reversibile, piaţetele bazându-se pe structuri metalice tridimensionale placate cu lemn ce plutesc parţial pe apă, asemeni unor pontoane. Podurile şi posibilele funcţiuni de consum din jurul „piaţetelor“ sunt realizate modular din cuburi de 3,35 / 3,35 / 3,35 m – schelete din lemn lamelar cu noduri şi contravântuiri metalice. Acestea sunt închise în exterior cu sticlă pe sistemul pereţilor cortină iar în afara închiderii se pot agăţa „coji“ cu rol de umbrire dar şi de personalizare, realizate din pânză, lemn sau vegetaţie căţărătoare.

Studiul se află în prezent în lucru şi are ca punct de plecare proiectul de diplomă.

Studiu de caz: Traseul Artei
Traseul Artei leagă filarmonica, teatrul, galeriile de artă, muzeul de artă, facultatea de artă şi este marcat prin obiecte urbane de artă. Noul pod va conţine ca funcţiuni permanente o galerie de artă şi o cafenea ce se poate extinde pe timpul verii pe toată suprafaţa de circulaţie. Pe malul nordic va fi amenajat un amfiteatru iar pe cel sudic un pavilion-scenă. De asemenea, se propune extinderea parcului de sculptură “Flora” pe apă.

(Textul si imaginile apartin autorului)

Daca va place proiectul, il puteti vota!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: