Ba da, se poate!

30 10 2008

M-am saturat sa am urmatoarea discutie cu profesorii:
„- Cat ai consola asta?
 – Pai… 3 metri.
 – Nu se poate, e prea mare.
 – Da, dar m-am inspirat de aici… (ii spun, aratandu-i un exemplu).
 – Nu se poate, la noi e zona seismica.”

De acum incolo, o sa am tot timpul in geanta o poza cu banca SanPaolo din Baia Mare (proiectata de Parasite Studio in colaborare cu Balthasarh), a carei consola are, dupa calculele mele, in jur de 4 m (sâc!) si o sa le spun ca la Timisoara se poate.

 

 
In legatura cu cladirea, stiu ca se vor gasi destui care vor spune ca e banala, ca nu are nimic special; pe acestia as vrea sa ii intreb: „voi cum proiectati?”. Nu spun ca e extraordinara, dar din anumite unghiuri e cel putin interesanta. Si mai este singurul proiect de arhitectura romaneasca prezent pe www.archdaily.com, unul dintre site-urile pe care le folosesc pentru documentare.


Acțiuni

informatie

9 responses

30 10 2008
Bla(g)

apai tre sa recunosc ca pentru romania e ok, e decent. nu as compara-o cu alte chestii de pa blogul tau, dar e faina:) vorba aia, seamana cu multe chestii.
in fine, chestia cu consola chiar ca e prostie.

31 10 2008
Torq

Iti spun eu, consola are 5 m…:P

1 11 2008
Superman

cred ca ar trebui sa „consulti” harta seismica a Romaniei sa vezi ce inseamna un cutremur in Bucuresti si ce inseamna unul in Timisoara… nu este vorba despre aceeasi zona seismica, asadar si prin urmare nu putem vorbi despre acelasi mod de a calcula o consola… asta in legatura cu nedumerirea „de ce acolo se poate si in scoala nu ne lasa”….

1 11 2008
Cristina

cine a spus ca este vorba despre Bucuresti? nu toate proiectele din scoala au situl in Bucuresti, deci „la noi”=”in Romania”.

3 11 2008
Torq

Oricum banca e in Baia Mare, nu in Timisoara!

3 03 2009
arhitectii zidplus

totul se poate!
dar cu anumite costuri!
de exemplu, daca ai de obtinut un efect estetic ce este obligatoriu dpdv al conceptului general, si nu este prea mare relativ la scara lucrarii, daca se justifica intai conceptul foarte, dar foarte bine, se poate.
Nu fiti rai cu profii, ca ajungeti in paine, si o sa vedeti ce nasoi sunt clientii care nu vor decat sa ocupe total terenul, de nu mai ramne loc de nicio consola, nici de juma de metru!

7 03 2009
arhiprofesor

1. Baia Mare nu are probleme seismice deosebite, cum are de exemplu Bucurestiul. Cand harta seismica impartea totul pe grade seismice, Baia Mare avea 6 iar Bucurestiu-ul 8-8,5 !
2. La intrebarea „Se poate ?” raspunsul corect este „Orice se poate, oriunde”. Problema este falsa. Intrebarea corecta ar fi fost: „Cat costa ?” si „Merita ?”.
Cladirea CCTV facuta de Rem Koolhaas in China este in plina zona seismica cu mari probleme. Ei si ? Cinezii au platit pentru imagine, este OK !
3. Proiectul bancii este chiar remarcabil, iar consola sta unde trebuie. Merita ? Eu cred ca da.
4. Un arhitect bun nu este numai unul care face lucruri „frumoase” (usasc termenul asta dar nu-mi vine pe limba altul acuma) ci este si cel care stie sa invarteasca bugetul avut la dispozitie in asa fel incat intrebarea „merita ?” sa nu se puna.
In general in arhitectura lucrurile simple sunt si cele cu rezultatele cele mai apreciate – dovada sunt cele mai multe dintre proiectele prezentate de voi in acest minunat site (profit sa va felicit !). Asta nu inseamna insa ca simplu = OK automat dpdv estetic si financiar.
5. O vorba despre ingineri. Sunt multi ingineri romani exceptionali tot asa cum sunt si foarte multi „inlocuitori in formule”. Situatia este cam tot asa cum e si cu arhitectii. La fel si cu profesorii.

7 03 2009
Cristina

Tocmai asta am vrut sa zic si eu: la inceputul facultatii ni se spunea sa nu cumva sa avem consola mai mare de 3 metri. Era o limita pentru noi, ca si cum am fi dat un offset al conturului cladirii si orice depasire a acelei limite era pur si simplu inacceptabila.
In judecati eram invatati sa spunem, daca eram intrebati, ca avem o lungime mult mai mica a consolei, proiectele nefiind cotate.

Acum lucrurile s-au mai schimbat, profesorii au rabdare sa ne explice ca aproape orice este posibil, problema este costul si efortul depus.
Probabil asta e demersul, intai sunt prezentate constrangerile si apoi sunt explicate, pe masura ce noi evoluam din punctul de vedere al cunostiintelor.

29 08 2010
Kinga

Eu din cate stiu, si din cate am vazut, consola aia tot nu s-a construit…sau ma insel? sunt din Baia Mare, studenta la arh la Cluj, am remarcat cladirea inca de la inceputul constructiei, dar nu are consola…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: